Jász-Nagykun-Szolnok megye nagy részét is a gyors elsivatagosodás veszélye fenyegeti – videó

Megosztás

Mindig voltak hazánk történelmében aszályosabb időszakok, de nem a véletlen műve, hogy mostanában ilyen gyakran és ilyen súlyosan fordul ez elő. Az idei vízhiány különösen nyomasztóan csapódik le.

Lassan 1 millió hektárhoz közelít az aszálykárral érintett termőterületek nagysága Magyarországon, Nagy István agrárminiszter július végén már arról beszélt, hogy soha ilyen mértékű nem volt a bevételkiesés. „Borzasztó” – mondta a miniszter.

A kárbecslések már 800 milliárd forint környékén járnak, ez elképesztően sok pénz, hogy mennyire sok, az abból is látszik, hogy tavasszal ennyit remélt beszedni a kormány az új különadókból.

Magyarországon most először fordul elő, hogy a vízhiány nagy területen nem csupán csökkentette a terméshozamokat, hanem teljesen lenullázta őket.

Sok kukorica- és napraforgóföldön egyáltalán nem lehet aratni, a növények térdig érnek, víz nélkül nem tudtak kifejlődni. Az Alföld legtöbb legelőjére az állatok csak napozni járnak, a teljesen kiégett, kiszáradt fűből lényegében semmilyen táplálékhoz nem juthatnak.

A magyar nagyvárosok parkjai is apokaliptikus látványt nyújtanak, már júliusban is olyan mértékű volt a kiégés, amilyet augusztus végén is nagyon ritkán lehetett eddig látni.

Pápai Gergely videós heteken át járta az országot, hogy bemutassa az aszály hatásait. 20 perces, lidérces videóján ropogósra száradt kukoricásokban gázol, a feldolgozhatatlan termést a porzó talajba forgató traktort követ, kiszáradt tavakat és élhetetlenné sült réteket mutat.

A sivatag, ahol élni fogunk

Tagadás, harag, alkudozás, depresszió, elfogadás. A film az aszály sújtotta Kunságról.

További részletek a Telex.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek